A tudományos diákkörök az önálló kutatómunka megkezdéséhez, az első eredmények megmérettetéséhez és a tudományos tehetséggondozáshoz kínálnak keretet. Az egyetemi képzés széles körű elméleti ismereteket és kisebb mértékben gyakorlati készségeket tanít: az így szerzett tudás szükséges, de nem elégséges feltétele a kutatói pályára lépésnek. A valódi kutatómunkát csak úgy lehet elsajátítani, ha az ember nekiáll és kutat. Aki kutató szeretne lenni, annak érdemes minél előbb keresnie egy kutatóhelyet, ahol lehetőséget adnak arra, hogy bekapcsolódjon a kutatásokba, és egy tapasztalt kutató (témavezető) tanácsai és útmutatásai alapján elsajátíthatja az adott szakterület elméleti és gyakorlati alapjait.

Ha pedig már kutat az ember, akkor szeretné megmutatni a világnak a kutatása gyümölcseit. Erre adnak első alkalmat és fontos gyakorlási lehetőséget a TDK konferenciák. A BTDK éves őszi konferenciáira a résztvevők írásos pályamunkát nyújtanak be, majd a konferencián előadást is tartanak: ez felkészít később a tudományos cikkek megírására, illetve a hazai és nemzetközi konferenciákon való részvételre. A pályamunkákat és az előadásokat tapasztalt kutatókból álló zsűrik értékelik, ami fontos visszajelzést, fejlődési lehetőséget jelent. A színvonalas pályamunkák benyújtói a kétévente megrendezésre kerülő országos diákköri konferenciára is részvételt nyernek, a díjak (helyezések) pedig a doktori felvételin érnek értékes pontokat.

A konferenciák mellett a BTDK ismétlődő éves rendezvénye a biológia egy-egy kiemelt területét bemutató Tavaszi Iskola. A "világtól elzárva", erdei környezetben rendezett iskolákon a résztvevők nemcsak szakmai tudásanyagot kapnak, hanem személyesen találkozhatnak és kötetlenül beszélgethetnek is tapasztalt kutatókkal, akik inspiráló példát nyújthatnak, és a kutatói életpálya "színfalai mögé" is betekintést engednek.

Végül a BTDK nemcsak a kutatás, hanem a kutatásszervezés területén is kínál tapasztalatszerzési lehetőséget. A rendezvények szervezésében komoly szerepet vállalnak az önkéntesen segítő hallgatók, akik ezzel a rendezvényszervezés és a csapatmunka területén szereznek jártasságot.

Részletesebb információk a BTDK saját honlapján olvashatók.
BELÉPÉS
ESEMÉNYNAPTÁR
 

 
Ajánlott közvetlen linkek:

     ELTE
      Telefonkönyv
     
 
     Természettudományi Kar
      Tanulmányi Hivatal
      Felvételi információk
 
     FLUENTA
 
     NEPTUN
 
     Education in English